Upoznajmo decu sa kinologijom – PU Naša radost Lučani

Prosle nedelje smo bili u predskolskoj u stanovi Nasa radost u Lucanima. Imali smo divno druzenje sa decom I njihovo upoznavanje sa psima I malo predavanje o kinologiji, o psima o brizi, o prilisku nepoznatim kucama… Hvala vaspitacici Veri Zirkovic na divno ideji I Draganu Velickovic na izdvojenom vremenu i nesebicnoj pomoci. KU Dragan Radovic Dzoni u cije ime smo bili sa nasim malim drugarima jos jednom poziva ostale predskolske i skolske strukture da se pridruze akciji „Upoznajmo decu sa kinologijom“.

Upoznajmo decu sa kinologijom – PU Naša radost Lučani Read More »

27. EVROPSKI KUP GONIČA

Završen je 27. evropski šampionat pasa goniča. Čast je bilo dobiti priliku da se ovakvo takmičenje održi u našoj zemlji i mislimo da smo opravdali dato poverenje! Hvala svima koji su učestvovali u ovoj manifestaciji na bilo koji način i omogućili da prezentujemo svima našu zemlju u najboljem mogućem svetlu.

ČLANAK IZ DNEVNOG LISTA TELEGRAF

Pas je omiljeni ljubimac, verni pratilac čoveka, pomoćnik, radost, antidepresiv. Ali psi goniči, e oni su posebna kategorija. Oni čuvaju svoje pradavne instinkte, njihovim venama kola krv koja vri, oni se najbolje osećaju dok slobodno trče lovištem prateći miris divljači. Sa druge strane, njihov karakter, inteligencija nesvojstvena ostalim rasama i plemenitost ih čine i privrženim ljubimcima.

Ono po čemu se Srbija i Balkan izdvajaju u kinološkom svetu su upravo ti psi. Oni pripadaju VI FCI grupi i ovo podneblje je nadaleko poznato po njima. Srpski gonič, trobojni gonič, posavac, istarac, crnogorski planinski gonič, barak samo su neke od rasa koje su za ponos i diku bivših jugoslovenskih republika. Međutim, goniči su voljeni širom Evrope. Mnoge zemlje neguju i čuvaju svoje rase.

Oni su takozvani „radni“ psi, i iako su eksterijerne odlike izuzetno važne, oni najviše moraju da se pokažu „u terenu“ dok „rade“, kako njihovi vlasnici znaju to da kažu. To znači da moraju da pronađu trag divljači i karakterističnim lavežom gone divljač. Zato goniči „pevaju“, a u njihovoj pesmi svi ljubitelji su imali čast da uživaju 21. i 22. oktobra u Čačku, na 27. Evropskom kupu, jednoj od najvažnijih radnih manifestacija za goniče.

U Čačku su se okupile reperezentacije Austrije, Švajcarske, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, Hrvatske i Srbije, a pobedu je odnela reprezentacija Švajcarske. Prvi put u Srbiji je viđen i lov sa grupom pasa, koji se praktikuje u Italiji i Grčkoj. U dobrom duhu, raspoloženju i druženju, dogovoreno je da sledeće godine domaćin bude Grčka i to u martu.

U razgovoru sa selektorom reprezentacije Srbije, Radivojem Tomaševićem, saznali smo mnogo o takmičarima i samoj organizaciji ove manifestacije.

– Evro kup održava se svake godine u nekoj od država cele Evrope. Nama i Kinološkom savezu Srbije pripala je čast da organizujemo 27. Evropski kup. Došao nam je veliki broj stranih gostiju da uveliča ovo takmičenje. Vreme nas je poslužilo, a naš zadatak je bio ne samo da organizujemo ovo, već da naši gosti odu zadovoljni, da pamte Srbiju i grad Čačak i nas kao narod. Našu zemlju su predstavljala tri psa, trobojni gonič Markeševića, srpski gonič Ivanovića i srpski gonič Jović Gorana iz Šapca.

Prvi put su se u Srbiji takmičile i rase poput grčkog goniča, italijanskog goniča seguđa kao i malog plavog gaskonjskog goniča. Tomašević je istakao i važnost međusobne saradnje domaćih lovačkih društava.

– Imali smo priliku da vidimo i neke pse koje naši odgajivači verovatno nikad ne bi mogli da vide. Skoro cela centralna Srbija nam je izašla u susret po pitanju organizacije i mi smo prezadovoljni – kaže naš sagovornik.

Izvor: Pevali su goniči i iz Srbije se daleko čuli: Održan 27. Evropski kup goniča u Čačku

27. EVROPSKI KUP GONIČA Read More »

CACIB ČAČAK 18.09.2022.

SUDIJE/JUDGES

– Dragan Babić (SRB) I FCI, II FCI (Pinčeri i šnauceri/ Pinscher and Schnauzer type)
– Polina Simić (SRB) II FCI (Molosi/Molossian type)
– Dragan Pop Lazić (SRB) II FCI (Švajcarski planinski I stočarski psi/Swiss Mountain and Cattledogs), III FCI (Terijeri tipa bul/Bull type Terriers)
– Žika Mitrović (SRB) III FCI (ostatak grupe/the rest of the group)
– Marija Radovanović (SRB) V FCI i X FCI 
– Nebojša Šurbatović (SRB) lV FCI i Vl FCI 
– Nurra Pietro Antonio (ITA) Vll FCI i Vlll FCI 
– Dušan Paunović (SRB) lX FCI 

CACIB ČAČAK 18.09.2022. Read More »

CAC ČAČAK 11.04.2020.

23.05.2020. INFO SA SAJTA KINOLOŠKOG SAVEZA SRBIJE

Obaveštavamo organizatore manifestacijaa koji se nalaze u zvaničnom planu  Kinološkog saveza Republike Srbije za 2020 godinu, da je i dalje na snazi ZABRANA održavanja istih a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije o zabrani okupljanja.

Organizatori koji ne budu poštovali pomenutu zabranu biće strogo sankcionisani .

O nastavku kinološke sezone u Srbiji bićete blagovremeno obavešteni

Izvor: Kinološki savez Republike Srbije


MART 2020.

ZBOG VANREDNE SITUACIJE U REPUBLICI SRBIJI IZAZVANE KORONA VIRUSOM ODLAŽE SE PLANIRANA MANIFESTACIJA

Zbog novonastale situacije u  državi vezane za pojavu Corona virusa-Covid 19, kao i na  osnovu odluka i preporuka Vlade Republike Srbije ,Kinološki savez Republike Srbije otkazuje održavanje svih kinoloških manifestacija na teritoriji Republike Srbije do 30 Aprila 2020 godine. O naknadnim odlukama a u vezi održavanja manifestacija bićete blagovremeno obavešteni .

Molimo kompletnu kinološku javnost da ima razumevanja i da se u ovakvim situacijama ponašamo odgovorno jedni prema drugima.

Kinološki savez Republike Srbije

Više informacija na prijava@kudrdzoni.com

CAC ČAČAK 11.04.2020. Read More »

CAC ČAČAK 29.09.2019.

NACIONALNA IZLOŽBA PASA SVIH RASA
SUDIJE:
Dragan Babić – I & deo II FCI grupe
Polina Simić – deo II FCI grupe
Duško Piljević – VIII, IX & X FCI grupe
Dragan Ristić – IV, VI & VII FCI grupe
Žika Mitrović – III & V FCI grupe
Mesto održavanja: Tereni hotela „Livade“ Preljina, Čačak

POSTER NAJAVE

Galerija sa izložbe

Video prilog

CAC ČAČAK 29.09.2019. Read More »