Istorijat kinološkog društva „Dragan Radović – Džoni“

Ovako je počelo.

Na teritoriji današnjeg područija opštine “Čačak”, čistokrvni psi su se počeli odabirati posle I Svetskog rata iako se ovde lovilo sa psima goničima koji su se i tada kao i mnogo vekova ranije nalazili po čitavom Balkanu. Pvo čistokrvno grlo u naš kraj došlo je sredinom 1925. godine, kuja ”Cura” rasa Balkanski gonič. Godinu dana kasnije,1926. godine, dobijen je mužijak “Musa” rase Balkanski gonič. Ova dva psa će početi da šire čistokrvna grla kod nas i ujedno će biti podloga za dalji razvoj kinologije.

U periodu tridesetih godina u našem kraju doći će do izražaja dva mužijaka rase Balkanski gonič “Sibir” i “Arap”. Ova dva grla su poboljšala eksterijer i radni kvalitet. Na žalost pas “Arap” je uginuo i uz najveću počast (uz muziku specijalno urađen kovčag) biva pokopan, što govori koliko je bio cenjen i vredan lovački pas. Tih godina iz Nemačke dobijen je pas “Muro” rase Gordon seter, koji će našim lovcima dati prve predstave o lovu sa psima ptičarma.

Slika ulice Knez Mihajlove Čačak - stari Čačak
Gordon Seter – fotografija – izvor: Nezavisne novine

Za vreme II Svetskog rata naši lovci i kinolozi su pokušali da sačuvaju fond lovačkih pasa, a neki su i pored teških uslova za život u tome i uspeli. Godine 1948. održana je Prva osnivačka skupština kinološkog društva u kući M.Aćimovića i tom prilikom je održana i prva smotra pasa. Na žalost nije se nastavilo sa ozbiljnijim radom, ali 1950. godine uveženi su i ptičari: Irski seter, Engleski seter, Nemački kratkodlaki ptičar i Bavarski krvoslednik.

Dana 1. juna 1967. godine u prostorijama ”Šumskog gazdinstva” iz Čačka osnovano je kinološko društvo “Čačak”, a inicijatori su bili: Vujović MatijaPantelić SlavkoPešić NikolaVasović SrećkoTrfunović Vlastimir. Posle osnivanja društvo je svake godine organizovalo smotru pasa i staralo se da se rasni psi što više rašire na našoj teritoriji u čemu su i uspeli. Za vreme opake bolesti ”Variole vere” 1971. godine u zgradi Lovačkog doma, gde je bilo i kinološko društvo, bili su smešteni bolesnici naše opštine. Po njihovom ozdravljenju sve što je bilo u toj zgradi moralo je biti spaljeno i uništeno. Sav material kinološkog društvaje je uništen.

Dolazi do stagnacije rada društva, ali nekoliko godina kasnije mladi kinolozi na čelu sa Draganom Radović-Džonijem počinju da rade i dolazi do velikog razvoja kinologije u našem gradu. Odžavaju se nacionalne manifestacije u eksterijeru i radu, smotre i ipiti urođenih osobina, a naši članovi postižu zapažene uspehe u zemlji i inostranstvu. Tih godina počinje i veliki zamah nelovne kinologije u našem gradu. Na žalost 1985. godine u saobraćajnoj nesreći je poginuo veliki kinolog Dragan Radović-Džoni. Na skupštini društva održanoj 1987. godine doneta je odluka da društvo promeni ime u KD ”Dragan Radović-Džoni” i od tada pa do današnjeg dana, kao duh kinološkog znalca i zaljubljenika lebdi nad ovom organizacijom i uspeva da je održi jedinstvenom, kompaktnom i snažnom da izdrži sve nedaće. Iz godine u godinu postaje sve jače.

archive-draganradovic-dzoni
Srpski gonič – fotografija – izvor: Kinološki Savez Srbije

PAS JE NAŠA PROŠLOST ,SADAŠNJOŠT I BUDUĆNOST.

Copyright 2021. Kinološko društvo "Dragan Radović-Džoni" Čačak